fbpx

Wintertijd is bij uitstek een tijd waar de natuur ons laat zien dat het los kan laten. Terug naar de essentie. Aan de buitenkant lijkt de natuur in stilte te gaan. In werkelijkheid laat ze los wat niet nodig is om te dragen. Zodat ze terug kan gaan naar haar essentie. En zich daar weer mee te verbinden.
Maar waarom is loslaten toch niet zo gemakkelijk? Althans voor mij dan. Ik deel drie tips met je.

Loslaten

Loslaten. De herfst doet het ons voor. De bladeren vallen van de bomen. De boom gaat in winterrust. Ondertussen gebeurt er van alles binnenin haar. Dat is nodig om straks weer te bloeien.
Ook in mij is dit verlangen naar winterrust. Naar teruggaan naar de essentie. Naar weer van binnenuit af te stemmen op mijzelf. Me weer te verbinden met mijn essentie. De uitdaging die me dat geeft, is dat het loslaten me niet gemakkelijk af gaat. Ik kom angsten tegen. Confrontaties. Ik kreeg afgelopen maanden de nodige uitdagingen voor mijn kiezen. Je zult misschien gemerkt hebben, dat ik een tijdje niets van me heb laten horen. Mijn laatste blog kreeg je immers in mei. Waar ik mee bezig was? Met oefenen in loslaten… Ik deel mijn tips over loslaten, afscheid nemen, met je.
Afscheid nemen van iets of iemand waaraan je je niet voor niets hebt gehecht. Hoe doe je dat? Wat helpt daarbij? Wat helpt niet?

Mijn confrontatie

Voor mij werd na mijn zomervakantie in 2019 duidelijk dat ik had los te laten. Ik was na mijn heerlijke zomervakantie opgeladen. Ik ging weer aan de slag met mijn werk. Mijn werk als directeur van de inmiddels officieel door het ministerie erkende stichting Zelfbewustzwanger. Deze organisatie is uit mijn hart geboren. Het was mijn hart dat me riep, dat ik in 2014 moedig moest zijn. Trouw moest zijn aan waar ik in geloofde. Mijn hart riep: Ga uit je comfort-zone! Geef invulling aan de stem van de zwangere. Zij is in Nederland niet vertegenwoordigd. Er wordt voor haar ingevuld. En wat wordt ingevuld, is dat ze gevaar loopt, risico’s loopt, zij moet gered worden. Ik wilde opkomen voor het versterken van het vertrouwen van de zwangere vrouw in haar eigen lijf, in haar eigen wijsheid. Zo ontstond in december 2014 Zelfbewustzwanger. Ik deed dingen ik nooit eerder deed. Sprak op podia, maakte video’s voor een e-learning, verdiepte me in ICT en online zichtbaarheid. Er is een strijd gestreden voor de erkenning door het ministerie van VWS. En dat alles is gelukt. Er staat een krachtig bestuur. En in september was daar de grote confrontatie. Het moment van loslaten diende zich aan. Letterlijk gaf mijn lijf me aan: en nu is het genoeg. Mijn ervaring met dat proces deel ik met je in drie tips die jou wellicht kunnen inspireren.

Tip 1) Spreek uit

Door uit te spreken en te besluiten wat je wilt loslaten. Voor mij was dat het uitspreken aan mijn bestuursgenoten, dat ik in tegenstelling tot wat ik eerder had gezegd, per 1 januari wilde stoppen als directeur. Voordat ik dat kon doen, dienden zich allemaal angsten aan. Deze had ik eerst te erkennen. Daarna kon ik weer contact maken met vertrouwen in wat mijn lijf en mijn hart me te zeggen hadden.

Tip 2) Houd bewust vast

Juist door je bewust te worden van wat het voor je betekent, ga je het waarderen. De waarde eren. Maar ik wil er juist vanaf? Ik wil het juist kwijt. Het gaat erom, voorbij het verzet te gaan. Maar juist ermee te verbinden. Wat is de essentie van wat het betekent? Of betekend heeft tot dan toe.

Voor mij is Zelfbewustzwanger een manier om stem te geven aan zwangere vrouwen. Vrouwen die de poort doorgaan van het moederschap. Om ervoor te zorgen dat er naar hun stem geluisterd wordt en er niet voor hen ingevuld. De zwangere vrouw te empoweren haar regie te ervaren en te nemen.
Leiderschap vanuit vrouwelijke kracht.

Tip 3) Kies er een ander woord voor. Noem het rond maken

Rondmaken is een beter woord dan loslaten. Loslaten heeft voor mij iets naars. Iets van ‘maar wat gebeurt er dan mee?’ Voor mij past rondmaken veel beter. Door het rond te maken kan ik het vrijgeven.

Doorgeven aan een volgende groep jonge moeders. Door het rond te maken, kan mijn rol veranderen. Maak ik ruimte vrij. Kan de herinnering rond gemaakt worden wat het voor me betekent.

Ik hoop dat deze tips jou inspireren in het loslaten. Het is voor mij een les in nog liefdevoller zijn voor mezelf. Self love is ook hier weer het sleutelwoord.