fbpx

Afgelopen weken ervaar ik dat het een pittige opdracht is om mezelf te leiden en niet te lijden onder wat er zich allemaal aandient. Zo’n veelheid aan emoties golven er door me heen. Zo’n zoektocht naar mijn eigen vrouwelijk leiderschap en hoe aan het roer te staan. In deze blog deel ik met jou over een model dat ik ooit geleerd heb en dat me in tijden als deze veel inspiratie biedt om te blijven leiden en niet te lijden.

Survivor

I am a survivor. Ik ben een overleveraar. Dat maakt dat ik heel goed weet hoe vanuit wilskracht en discipline door te gaan. Ik zie om mij heen veel vrouwen die deze kunst verstaan. Ik zie, net zo goed als dat bij mij gebeurde, ook veel vrouwen uitgeput raken door deze manier van maar doorgaan en doorgaan. En nu ervaar ik dat het leven me erg uitdaagt om vanuit wilskracht te overleven in een drukke tijd. Succes heeft me veel gebracht aan opdrachten. Gaaf om te mogen mee co-creëren, mijn bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkelingen van teams, organisaties en individuen. En tegelijkertijd ben ik echt in de rouw. Het verlies van mijn vader heeft een groot verdriet aangeboord. 

Verdriet

Mijn vader overleed plotseling een paar weken geleden. Het verdriet komt in golfjes. Soms kan ik zo’n golfje zien aankomen, omdat ik in het huis ben van mijn overleden vader. Soms overvalt het me als ik bezig ben met werken. Ik ben zelf niet goed bekend met deze emotie. Als survivor heb ik deze emotie vaak verstopt onder een stevige deksel van boosheid en trots. Ik ben dankbaar dat ik inmiddels de keuze heb gecreëerd hoe ik om wil gaan met mijn eigen inner feelings. Het wegdrukken is nu één van de opties. Het ervaren  van de emotie als die er is, is een andere optie. Voor deze optie wil ik ruimte maken. Het ervaren van de emotie zoals die is. Dan golft het golfje weer voorbij. Als ik het weg druk, sla ik de emotie ergens op in mezelf en ervaar ik -op den duur- dat ik dat in mijn lijf vast zet. Ik krijg bijvoorbeeld hoofdpijn. 

Inner management

Het model dat ik als krachtig handvat ervaar gaat over inner managament. Ik pas dit dagelijks toe. Simpel gezegd: je bestaat als mens uit drie delen: higher self, middle self en lower self. Higher self kun je zien als je goddelijke licht(wezen), middle self heeft de rol van care-taker (verzorger/coach) zijn van lower self. En lower self kun je zien als je persoonlijkheid, je innerlijke kind, je lichaam waarmee je ervaart welke emoties er zijn. Deze afbeelding geeft daar een mooi beeld van.

Aan het roer

Ons innerlijk kind ervaart emoties. In ons lichaam kun je daarvan gewaar zijn. Onze care-taker is de coach in onszelf hoe we omgaan met deze emoties. Hoe je jezelf coacht is de kern van dit model. Doe je dat bijvoorbeeld vanuit zachtheid ‘neem je rust, het komt wel goed’ of vanuit wilskracht ‘kom op, je kunt het, zet nog even door’. In deze care taker-positie ervaar ik de dualiteit van het yin en het yang. Is er een harmonieus huwelijk van deze dualiteit, dan kan het potentieel stromen dat het innerlijk kind meebrengt. De voorbeelden die we in onze kinderjaren mee krijgen van hoe een care-taker is en doet, zijn veelal onze eigen vader en moeder. Ook dit zijn yin en yang. Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten.

Vrouwelijk leiderschap

Het gaat bij vrouwelijk leiderschap niet zo zeer over dat je uitsluitend de vrouwelijke kwaliteiten inzet. Het gaat erom dat je de harmonie in jezelf schept zodat yin en yang een harmonieus huwelijk vormen. En voor veel vrouwen, inclusief mezelf, betekent dat, dat we de vrouwelijke kwaliteiten van zachtheid, creativiteit, flow, ontvangen, rust, introspectie meer mogen benutten. Daardoor kunnen we onze mannelijke kwaliteiten van wilskracht, focus, logica en actie ook beter inzetten om ons potentieel te laten stromen. Ik zal tijdens de mini retraite meer delen over dit model van inner management en hoe je het toepast om je eigen persoonlijke bloeikracht te ervaren. Dan zal ik ook met je delen wat de rol is van ‘higher self’ enhoe je dit kan inzetten.

Tijd voor zijn

Voor mezelf betekent dat in deze tijden van drukte en golvend verdriet, veel tijd nemen voor rust, voor zijn, voor introspectie, voor zelflove, voor zelf care. Zo was ik afgelopen zondag bij een workshop als deelneemster en heb ik gekozen om niet door te gaan zetten en de workshop uit te gaan zitten op wilskracht, maar gehoor te geven aanmijn behoefte aan stilte en verzachting. Jammer dan van het betaalde geld. Beter voor mezelf.

Sisterhood

Wat voor mij deze afgelopen weken ook zich openbaart, is dat ik kan ontvangen. Iets wat ik voorheen heel lastig vond, is nu en bron van steun en troost. De sterke dappere wilskrachtige moet het vooral alleen doen. In het yin is voor mij opening voor samen en voor ontvangen. Dat stroomt naar me toe.