fbpx

Hoe je diepste wond de poort is naar je kracht.

Het zijn maar twee letters van verschil.

Het zijn de dualiteiten van het leven hier op Aarde.

Rumi heeft er een mooie spreuk over: ‘The wound is the place where the light enters you’.

In de zomer, met het licht in overvloed aanwezig, komt ook datgene wat we in het donker bewaren aan het licht. Voor mij betekende het dat ik werd geconfronteerd met een flinke dosis pijn. Ik kreeg een nekhernia en moest vele weken onder een hoge dosis morfine en andere pillen door een pijnlijk dal kruipen. Wat mij tot steun is geweest in dit proces, deel ik met je in deze blog.

Lisette Thooft heeft me mooie woorden gegeven die me inspireren:

‘De brandstof voor innerlijke ontwikkeling is pijn, hier op Aarde. Dus ik laat de pijn toe van de bewustwording, ik zet mijn hart ervoor open en ik VOEL de pijn. Mijn hart is er groot genoeg voor. Mijn hart gedijt erop, mijn hart maakt er liefde van.’

 

Hoe maak je van je wond, een wonder? Hoe ondersteun je je hart om van de pijn er liefde van te maken? Dit heeft mij gesteund in dit prroces:

 

Jij bent de waar-nemer

Het is een mooi woord. Waar-nemen. Het maakt bewust van dat jij de observator bent voor wat zich in jou aandient aan gevoelens, lijfelijke sensaties, gedachten. En deze zijn allemaal ‘waar’, simpelweg omdat ze er zijn. Om te kunnen waar-nemen, heb je te vertragen om met je blik, je aandacht aanwezig te zijn als waar-nemer.

 

Je lichaamsbewustzijn vraagt aanwezig zijn, met je wezen ‘aan’ zijn.

Waarmee neem je waar? Hier speelt je lichaam de hoofdrol. In jouw lichaam voel je de lijfelijke sensaties en de gevoelens. Aanwezig zijn in je lichaam ondersteunt je om werkelijk waar te kunnen nemen. Zijn we innerlijke vertrokken uit ons lichaam, dan kunnen we amper waarnemen wat daar gebeurt. We ondervinden wel de gevolgen van wat er in ons lichaam gebeurt. Alle gevoelens die we niet toestaan, wegdrukken, negeren, zorgen voor een energielek. De vermoeidheid die daar het gevolg van is, daar hebben we dan weer last van.

 

Je innerlijke moeder aanroepen, om met zachtheid waar te nemen

Als we waar-nemen vanuit een waar-achtige aanwezigheid in ons lichaam, dan gaat ons ego, ons gekwetste innerlijke kind, reageren met gedachten. We hebben oordelen over onszelf, wat we denken, voelen en hoe ons lichaam reageert. Ons oordeel is een verdedigingsmechanisme vanuit het ego. Verbind jezelf met je eigen innerlijke moeder die je omringt met zachtheid, zodat je met zachtheid kunt reageren op die getriggerde innerlijke kind pijnen.

 

Voorzie je hart van brandstof

De kwaliteiten van het hart zijn liefde en mededogen. Om deze kwaliteiten (of energieën) te ervaren is er een transformatie nodig. Ruwe seksuele energie is de brandstof voor het hart, het vierde chakra. Deze energie uit je tweede chakra, waar de geslachtsorganen zitten, levert de brandstof aan het hart. Helaas rusten er nog steeds taboes op het inzetten van onze seksuele energie.  Er zit veel schaamte en bewijsdrang op. We projecteren gemakkelijk en geven de ander de schuld van ons eigen ingedommelde innerlijke seksuele vuur. Hier nodigt de liefde je uit, om je geboorterecht weer te ownen. We zijn seksuele wezens. We zijn voortgekomen uit seks. Hoe doe je dat, het ownen van je seksualiteit? Door in je bekken te ‘zakken’ en daar te voelen wat je écht wilt. Een paar praktische oefeningen die je daarbij kunnen helpen:

  • Ontspan je kaak. Zo ontspant je middenrif en bekkenbodem en kan je adem dieper zakken in je onderbuik. Vuur heeft immers zuurstof nodig.
  • Er is stroming nodig om je seksuele levensenergie in beweging te brengen. Schommel eens zacht met je bekken van voor naar achter. Je tilt als het ware je staart op en trekt deze weer in. Zo maak je je bekken los en breng je de stroming op gang van de levensenergie die hier huist. Dit kun je oefenen voor seks, maar ook als je staat te koken of als je aan het werk bent. Je zult merken dat je hart meer brandstof krijgt voor liefdevol leiderschap.

 

Ik heb gemerkt dat dit proces van mijn nekhernia me heeft geconfronteerd heeft om de pijn te nemen, het verdriet toe te staan. De sleutels van te vertragen, mijn lichaamsbewustzijn te blijven beoefenen, mijn innerlijke moeder aan te roepen om te verzachten en mijn seksuele vuur brandend te houden hebben mijn hart voorzien van de nodige brandstof om de pijn te transformeren naar liefde.

 

Over Floor

Ik werk als coach vrouwelijk leiderschap, geef trainingen, host vrouwencirkels en begeleid familieopstellingen. Kijk voor meer op link