fbpx

Een stevig zelfvertrouwen is een fijne basis. Het helpt je veerkrachtig te zijn zodat je krachtig kunt reageren op wat zich in je leven voordoet. Het geeft een goed gevoel over jezelf en een prettig zelfbeeld. Maar dat ervaart lang niet iedereen… ‘Ik heb meer zelfvertrouwen nodig!’, hoor ik zowat elke training die ik geef  wel meerdere deelnemers zeggen. Waar heb je dat voor nodig? Ik durf niet ‘out of the comfort zone’, ‘ik ben niet assertief genoeg’, of ‘ik vind dat ik niet succesvol genoeg ben’. In onze maatschappij is het ook een soort van ‘manier’ geworden. We doen ons zelfverzekerd voor. Maar daaronder knagen oordelen en onzekerheden. Doe ik het wel goed genoeg? Doe ik nog wel mee? In deze blog deel ik mijn kijk op hoe je jouw zelfvertrouwen kunt versterken. Dat vraagt in de eerste plaats verbinding met je eigen kern, je ’true nature’.

De wortel van zelfvertrouwen

Vertrouwen, zelfwaardering zijn verweven in het derde chakra, dat bevindt zich ongeveer bij je maagstreek. De woorden die hierbij horen zijn: I do. Ik doe vanuit zelfvertrouwen. Dit voel je in je buik, bij je zonnevlecht. Vanuit daar kan je invulling geven aan de chakra’s I love (je hart, vierde chakra), I speak (je keel, vijfde chakra), I see (tussen je wenkbrauwen, zesde chakra), I know (je kruin, zevende chakra). Maar de basis van zelfvertrouwen, de wortel van zelfvertrouwen, ligt in het eerste en tweede chakra. Je kunt wel zelfvertrouwen proberen te laten zien in je gedrag, als je je zo niet voelt in je basis, loop je er toch op leeg. Is het niet ‘authentiek’.

True nature… I am

Overgave aan je ware aard. Ik ben… Je kunt dit zien als de bron van waaruit je leeft. Uit deze kiem ben jij ontstaan. Jouw essentie. Voor het ervaren van vertrouwen in jezelf, is de verbinding met jouw kern, jouw essentie van belang. Maar hoe voel je die verbinding? 

Mindful met mijn mind full zijn…. I feel

Ik voel…. Gevoelens kun je uiteraard op heel verschillende manieren en op heel verschillende plekken in je lijf ervaren. Maar de betekenis die je geeft aan een situatie die je meemaakt, de gevoelens die dat bij je oproept, deze bewustwording vindt plaats in je hoofd. Geloof het of niet, maar het is niet de situatie die bepaalt hoe je je voelt, het is de betekenis die je eraan geeft met je gevoelens en gedachten. Ik heb verschillende lessen in Mindfulness gedaan. Deze methode gaf me handvatten voor het omgaan met mijn gevoelens.

Vanuit vertrouwen doe ik, handel ik

I do… Wat voor mij een prachtig handvat is gebleken om vanuit vertrouwen te gaan handelen, is de cirkel van 8. Deze geeft me op een simpele manier inzicht dat ik bij elke storende situatie die ik aantref op mijn pad, er altijd een keuze is hoe ik ermee om ga. Wat ik ermee ga doen. En vanuit vertrouwen, door het erkennen van de situatie en alles wat het bij mij teweeg brengt, opent zich een weg om weer te weten dat ik invloed heb, dat ik zelf de regie heb. En dan kan ik eigen krachtbronnen inzetten of hulp vragen.

Samen bouwen aan vertrouwen

Dit zijn voor mij de bouwstenen van vertrouwen: de verbinding met je essentie, de regie op je eigen gevoelens en gedachten en van daaruit de krachtbronnen die je kunt inzetten om vanuit vertrouwen in actie te komen. Als deze ingrediënten er bij jezelf zijn, kun je ook met anderen bouwen aan vertrouwen. Zo kun je anderen empoweren, stimuleren om hun eigen zelfvertrouwen te versterken. Je zult merken dat het je kracht geeft om in samenwerking met anderen de weg te vinden naar co-creatie. Of je dat nu toepast als moeder, als coach, in je vriendschappen of in je liefdesrelatie.