fbpx

En daar was ze, de vrouw die me recht op de vrouw afvroeg: ik lees over de deepening experience naar Ibiza, ik lees sensualiteit, en op dat woord blijven mijn ogen steken… wat bedoel je dan met sensualiteit? Gaat het dan over sex…?! Help! Na ons gesprek erover werd het duidelijk, dit gaat over vitaliteit en je potentieel als vrouw ten volste benutten.

In deze blog deel ik mijn kijk op de sensuele kant van het bestaan als vrouw met je, en mijn eigen reis in het benutten van deze energie (want dat is het in feite) voor mezelf. 

Een kijkje achter de schermen van sensualiteit

Om een kijkje te nemen achter de schermen van sensualiteit en mijn eigen ontdekkingen op die weg, deel ik mijn drie belangrijkste inzichten. Elk inzicht bood me een sleutel om meer te weten te komen van deze vrouwkracht en hoe die bij mezelf in te zetten. Wat leverde me dit op? Meer vitaliteit, meer plezier, meer speelsheid, meer vrijheid. En het heeft mijn kijk op vrouwelijk leiderschap verbreed.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met sensualiteit en wat het met je doet om te lezen wat ik hierover te delen heb.

Verleden en heden

Even een super snelle reis door de geschiedenis. Heel héél lang geleden leefden de mensen dicht bij de natuur. Zij eerden moeder aarde en dankte haar voor haar vruchtbaarheid en haar scheppende kracht. (Dit beeldje is 23000-21000 jaar geleden gevonden) De Romeinen en de Grieken zagen een mannelijke god voor zich die de schepping van de mens had volbracht. Er waren vrouwelijke godinnen, maar die werden lager in de hiërarchie geplaatst. De christelijke kerken stelde als voorbeeld voor de vrouwen om te zijn zoals Maria. Zij werd afgebeeld en omschreven, als dienstbaar aan de man, verzorgend in het gezin.

Ik geloof dat onze westerse wereld is voortgebouwd op dit laatste vrouwbeeld. Ook in het heden is de stereotypering, van wat wij als een goede vrouw zien, hierop gebaseerd. “Een goede vrouw is zorgzaam, kan goed luisteren, wil niet op de voorgrond treden, is niet dominant, maar wil samenwerken en de boel bij melkaar houden.” Dit is het geldende stereotype zo bevestigt hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering Janka Stoker. Dit stereotype beeld beïnvloedt ons onbewust en misschien ook bewust. De vrouw die wel dominant is, wordt neergezet als ‘bitch’, de vrouw die zichzelf laat zien en sexy danst, krijgt al snel de woorden van ‘sexbeest’ naar zich toe. Wat betekent dit voor ons vrouwen? Voor jou?

Voor mij betekent dit inzicht, dat ik me bewust ben van mijn eigen censuur op deze gevoelens. Mijn schaamte. Door te weten waar het vandaag komt, kan ik het beter laten gaan. Het geeft me meer vrijheid mezelf te zijn.

Van buiten naar binnen

De beïnvloeding vindt ook plaats door de media. We weten allemaal wat de uitwerking is van het zien van alle beelden van de vrouwen die zich in de reclames voor de camera laten zien. Dat is het ideaal beeld, zo horen we eruit te zien. Wat is de uitwerking van die beelden op ons eigen beeld van ons lichaam? Hoe beïnvloedt dat ons? Hoe beïnvloedt het mij? Ik word me hier steeds weer meer van bewust.  Ik ken mijn eigen innerlijke criticus, die mij langs deze meetbat van ‘buiten’ legt. Door deze innerlijke criticus te herkennen en van mezelf te accepteren, kan ik ruimte maken voor meer compassie en constructieve gedachten. Dat helpt me om de stroom te vinden van de energie die sensualiteit in werkelijkheid is. 

Weten dat deze censuur, deze criticaster binnen in mijzelf terecht zijn gekomen. Door bewustzijn hierover, komt de weg vrij om hiervan los te komen.

Hoe zie jij dat? Herken jij deze gevoelens van censuur, schaamte?

Levensenergie

Deze eerste twee sleutels gingen over bewustzijn over gedachten en gevoelens. De derde sleutel gaat over het lijf.

Wij allen (althans de meeste van ons) ontstaan vanuit het liefdesspel tussen twee mensen. Vanuit deze liefde, ontstaat nieuw leven, ontspringt de levensenergie. Deze levensenergie is één van de energieën die in je lijf stroomt en wel een hele belangrijke. Het is een krachtige en ruwe energie. Al oefenend leer ik om deze energie te laten stromen. In te zetten voor mezelf. Voor mijn eigen vitaliteit.

Ik groei in het steeds bewuster worden van deze energie en leer via tao-oefeningen om deze energie in te zetten voor mijn eigen vitaliteit. Het lijf is de container van energie. Waar lekt de energie weg? Hoe kan ik de energie nog beter containen.

Vrouwelijk leiderschap

Deze drie inzichten, boden me de sleutels, om drie poorten door te gaan om zo mijn eigen ontdekkingen te doen. Het heeft me veel gebracht. Meer vitaliteit, meer plezier, meer speelsheid, meer vrijheid. En dat is in de eerste plaats fijn voor mezelf. En uiteraard heeft dat een positief effect op mijn liefdesleven met mijn geliefde 😉

Ook heeft dit proces mijn kijk op vrouwelijk leiderschap verbreed. Vrouwelijk leiderschap gaat voor mij over het omarmen van sensualiteit, dit te vieren als een kracht, in te zetten om mezelf te laten zien, mijn dromen te manifesteren.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met sensualiteit. Herken jij (elementen uit) mijn verhaal?

In de trainingen doen we samen oefeningen om ons vrij te maken van de schaamte, censuur. Onze veerkracht te versterken. De mini retraites van 1 avond, kun je zien als een proeverij. De meerdaagse Deepening Experience en de Year Journey biedt ik je een opleiding om jouw vrouwelijk leiderschap te verdiepen en bekrachtigen. Je bent van harte welkom.