fbpx

Het leven is een kaartspel: je kaarten kun je niet kiezen, welke kaart je speelt wel

Deze mooie spreuk vond ik op de scheur-je-los coaching-scheurkalender. En het is een lijfspreuk voor me geworden. Situaties komen op je pad. Op sommige daarvan kun je zelf aansturen. Sommige komen gewoonweg op je pad. Zoals het verlies van een baan, een geliefde. Hoe om te gaan met de kaarten die je krijgt? Hier ligt de ruimte van het zelf bepalen. De regie. Jouw autonomie. 

Mindfulness

Hoe om te gaan met situaties die je als lastig ervaart, irritant, ongewenst? Mindfulness gaf me een handvat hoe regie te ervaren. Door 3 simpele vragen te stellen als ik me geraakt voel, uit balans voel.

1) Welke gedachte heb ik over de situatie waarin ik zit? Dit kunnen gedachten zijn over mezelf, de eventuele ander(en), de context waarin de situatie zich afspeelt.

2) Welke emoties ervaar ik daarbij? (Een gemakkelijke check is om de 4 basis-emoties langs te gaan: ben ik Boos, Bang, Blij of Verdrietig?)

3) Wat ervaar ik aan sensaties in mijn lijf? Is er ergens spanning, verkramping, warmte, kou te ervaren?

Accepteren wat is

Door deze 3 vragen te stellen, ontstaat er ruimte om te accepteren wat er is. Mezelf te accepteren met wat ik denk, voel, ervaar. Door deze acceptatie, komt er veerkracht vrij om in het hier-en-nu te kijken welke invloed ik kan uitoefenen. Welke hulpbronnen heb ik in mezelf? En wellicht hoe kan ik uitreiken en anderen vragen om hulp?

De schaduw in

Die eerste stap, en dan specifiek mijn gedachten over mezelf, leerde me een hoop meer. Ik leerde door te luisteren naar mijn eigen gedachten, verschillende saboteurs kennen. Mijn lerares Marya Charlotte Norell noemde deze saboteurs: Miss Shame, Miss Fear and Miss Unworthiness. Oftewel schaamte, angst en waardeloosheid. Die stemmetjes die roepen in mijn hoofd ‘dat heb je slecht gedaan’, ‘dat hoort niet’, ‘dat verdien jij niet’, ‘stel je voor dat je faalt’. Mijn schaduwkant. Wat was de diepere betekenis waarom zij er voor mij zijn?

Ja zeggen tegen mijn schaduw

Oké, eerlijk toegeven, gemakkelijk vond ik het niet. Maar ik ben de dialoog met ze aangegaan. Door ze te accepteren als onderdeel van mezelf. Te gaan ontdekken wat de onderliggende drijfveren van deze Miss-en zijn om mij zo toe te spreken? Waar willen ze me tegen beschermen? Wat willen ze voor me bereiken?

Saboteur wijst de weg

Het antwoord dat ik vond was dat ze er zijn om ervoor te zorgen dat ik veerkrachtig en liefdevol kan leven. Als ze van zich laten horen, nodigen ze me uit mijn angst in de ogen te kijken of me eerst zelf liefdevolle compassie te geven voor mijn geraaktheid, voordat ik met mijn aandacht naar de ander ga. Het versterkt mijn veerkracht. Het versterkt mijn vermogen om geraakt te worden in het leven, te durven vallen, omdat ik vertrouwen heb weer op te staan.