fbpx

Liefde gaat voor mij over leven met een geopend hart. Over je hart vrij maken van angst. Over liefde delen met je dierbaren, als ook over werken vanuit je hart. Waarom doe je het werk dat je doet? Hoe helpt jouw werk je om het leven te leven wat je het allerliefste leeft?

Hoe heerlijk is het om te lezen dat een vrouw die ik mocht coachen terugkomt van een vijf daagse training en ervaart dat ze zo verliefd is. Zo veel liefde voelt voor haar man. En dat dit ook bij hem de liefde doet stromen. Ze lijken wel een verliefd stel, schrijft ze me. Maar niet alleen dit. Deze liefde werkt ook door in haar werk. Ze vertelt over de nieuwe carrière kansen die als vanzelf op haar pad kwamen, schijnbaar moeiteloos. Aan haar om te kiezen welke kans haar past.

En ik weet dat ze hier gekomen is doordat ze zich overgaf aan haar proces om de wortel van haar pijn op te zoeken en hierin te blijven ademen, aanwezig te blijven, de angst aan te kijken.

 

Een nieuw pad van liefde

Weet je waarom ik dit werk doe? Dit werk heeft alles te maken met de liefde. Het is voor mij het pad van de liefde. Na zo veel jaren het pad van de angst te hebben bewandeld, is het zo’n vreugd om dit pad van de liefde te bewandelen en de diepte, grootsheid en weidsheid ervan te blijven ontdekken. Om dit licht van de liefde uit te stralen en te delen met de wereld om me heen, met de vrouwen die ik mag coachen op hun levenspad, hun eigen pad van liefde.

Mijn pad van de liefde vinden is een hele quest geweest. Een weg die van me vroeg om de liefde te herdefiniëren. Om veel te ontmantelen van wat ik geleerd had over de liefde. Ik heb van huis uit geleerd om zaken die lastig en pijnlijk zijn ‘met de mantel der liefde te bedekken’. En zo de onderliggende angst in te pakken met een nieuw laagje angst. Of omwille van ‘de lieve vrede bewaren’, te kiezen voor het inslikken van mijn waarheid en zo wederom een extra laagje toe te voegen aan de onderliggende angst. Dit was mijn strategie om te overleven. En deze strategie delen velen met mij, misschien herken jij dit ook? Het is een strategie op basis van angst.

Angst kun je zien als een sluiten van je hart. Het is een energieblokkade die zich vormt als een muur om je hart. We verschuilen ons achter die beschermende muur, zodat we de angst niet in de ogen hoeven te kijken. Niet hoeven te observeren. We versieren onze muren met fraaie herinneringen, toekomstdromen of gedachten. Voorbij deze muren komen, betekent dat je stopt met je daarachter te verschuilen en je terug te trekken in een beperkte veilige zone. Zo wordt zo’n muur die je hebt opgetrokken, in wezen een poort naar vrijheid.

 

Van overleven naar leven

Hoe buig je dit pad? Hoe stop je met overleven en kies je voor leven? Kijk maar eens naar dit woord: overleven. Het staat er letterlijk: je stapt over het leven heen. Je stapt over jezelf, je diepste natuur, jouw kern, heen. Je bouwt voort aan de muren om je heen om jezelf te beschermen tegen de boze buitenwereld. Maar wat je in feite doet is muren bouwen waarachter je jouw licht verstopt, jouw liefde verstopt. Liefde is niet iets wat we doen. Het is wat we ten diepste zijn. En om dat te belichamen moeten we naar de wortel van onze pijn en angst. Rumi heeft zo’n mooie spreuk hierover: The wound is the place where the light enters you.

 

Je angst aankijken en vrij maken

Om het pad van liefde, van vertrouwen, te kunnen bewandelen, gaat het erom dat je je ervan bewust wordt dat jij los staat van je angsten. Door los te staan, door te aanschouwen, door met je bewustzijn erbij te zijn, maak je de angst vrij. En zet je de levensenergiestroom weer in beweging.

 

Support op jouw eigen pad van liefde

Het proces van angsten vrijmaken en je pad van liefde volgen is intensief en niet altijd makkelijk. Zorg dat je hier voldoende support bij organiseert, op een manier die bij jou past. Ook ik zoek regelmatig support op mijn pad van de liefde. Ik zoek coaches op die me kunnen steunen om de angst aan te kijken, de wortel van mijn pijn op te zoeken en vrij te maken.

Deze herfst heb ik een diepe reis gemaakt met een sjamane en diep weggestopte pijn aangekeken. Om deze diepte in te gaan was overgave nodig. Vertrouwen in mezelf, in het leven, in mijn sjamane, mijn sister, mijn gids, mijn coach.

Het resultaat is zo voelbaar. In de eerste plaats bij mezelf. De liefde voor mezelf, voor het leven, heeft zich verdiept. De liefde voor mijn geliefden heeft zich verdiept. Daar hebben mijn man en dochters veel aan  En mijn werk als woman facilitator heeft zich verdiept. Wat er de afgelopen Nurturing Day en de daarop volgende Rite of the Womb aan diepe transformaties mochten plaatsvinden, de ontmanteling van angst, het vrijmaken van de stroom van liefde. Echt indrukwekkend.

 

De liefde in haar grootsheid

Er is niets zo inspirerend voor een ander dan wanneer je liefde uitstraalt. Het maakt dat de ander zich ontspant. Deze energie van liefde brengt het hele veld in beweging, waarin de ander zich voelt openen voor groei. Het brengt de spirit (in-spira-tie) van de ander tot groei.

Door je angst vrij te maken, laat je de oordelen los waarmee je de ander toetst.

Ik voel me zo dankbaar voor mijn pad van de liefde. Het prachtige werk dat ik mag doen en de prachtige vrouwen die ik mag begeleiden als sjamane, coach, woman facilitator.