fbpx

Toeval of synchroniciteit ?

Ik had het niet bewust gepland, maar het kwam zo uit. Ik had een drie daagse gepland om mij terug te trekken op de Veluwe. Drie dagen om de tijd te hebben om te doen waar ik naar verlangde. Om terug te gaan naar de plek waar ik op Vision Quest was geweest. Om stil te staan bij de twee maanden die er waren verstreken sinds deze Vision Quest. De tijd te nemen om de stilte in te gaan. Was dat nou toeval of pure synchroniciteit dat dit zo samenviel met de wisseling van het jaar van de Maya’s?

De Maya’s tellen per maancyclus. Een jaar betekent dus 13 maanden en één dag. Deze dag is de dag aan het eind van hun jaar. Deze dag noemen ze ‘de dag buiten de tijd’ en deze valt altijd op 25 juli.

Bij aankomst hoorde ik dat dit weekend ‘de dag buiten de tijd’ was. Dat voegde voor mij een extra mooie betekenis toe. Op vrijdag ‘oudjaar’ heb ik teruggeblikt en vanuit dankbaarheid bij me laten indalen wat de afgelopen periode me heeft gebracht. Op de dag buiten de tijd heb ik me gevoed met overvloed aan heerlijkheid en plezier. En op zondag, nieuwjaarsdag heb ik vooruit geblikt en mijn verlangens onderzocht.

Terugkijkend

Terug op de plek waar ik twee maanden geleden 48 uur doorbracht zonder eten met alleen water. De natuur is in haar zomerse overvloed. Er zijn al vele paddenstoelen die fier uit de aarde omhoog zijn gekomen. De heideplanten tonen de prachtige paarse en lila kleuren van hun bloemen. De zoete bosbessen kun je plukken.

Ik mijmer over wat de afgelopen twee maanden me hebben gebracht. Ik ging op Vision Quest met een vraag: Wat is mijn plek en hoe neem ik die in? Ik kwam eruit met het inzicht dat het draait om Gelijkwaardigheid. Gelijk en Waardigheid. Door het woord te splitsen krijgt het voor mij meer betekenis.

Gelijkheid

Gelijkheid staat voor dat ieder mens uniek is. Het vormt de basis van co-creatie. Vanuit gelijkheid samenwerking aangaan, niet wetende welke creatie erdoor ontstaat. Co-creatie is er de afgelopen ontstaan en hoe! Door samen te werken met ontwerpster Annelies kreeg de website vorm, door samen te werken met fotografe Jeanine en de vrouwen die bij deze vrouwencirkel waren, kregen de beelden vorm. Door samen te werken met Bernadette kregen de teksten hun woorden. Door samen te werken met Raymond kregen programma’s, zoals de Year Journey-programma’s, een plek om van daaruit de wereld in te mogen.

Ook heb ik me bij een vrouwengroep mogen voegen die, co-creërend, een beweging faciliteert van vrouwelijk leiderschap in onze samenleving.

Waardigheid

Mijmerend over waardigheid kom ik, in alle eerlijkheid, ook mijn angsten tegen. Mijn onzekerheden. Het is spannend om dit pad te gaan. Om te gaan staan voor waar ik werkelijk in geloof. Om zichtbaar te worden in iets waar ik me ook kwetsbaar in voel. Het is er gewoon alle twee. Het is èn èn. Ik voel me krachtig èn kwetsbaar. Het is verzachtend om deze gevoelens er allemaal te mogen laten zijn. Ze te erkennen en accepteren.

Voeden

Wat doe je op de dag ‘buiten de tijd’? Het klinkt goed, het voelt als een extra dag tijd cadeau. Ik dans, ik zing, ik verwen mijzelf met voedzaam en heerlijk eten, ik leg mijn heerlijke lijf in de natuur op een kleedje in het bos en voel hoe de zon me verwarmt en de wind met mij speelt. Ik lees en voed mij met inspiratie van ander-vrouws pennenvruchten. Jeetje wat een heerlijkheid om deze ruimte te nemen. Wat heerlijk om vrijheid te vieren. Wat doet het me goed om zelfliefde te koesteren.

Verlangen

En dag drie gaat over verlangen. Mijn verlangen om bij te dragen aan de transitie die gaande is in deze wereld. Mijn verlangen is, dat er in ieder mens een (hervonden) harmonie bestaat tussen de masculiene en feminiene kwaliteiten. Dat we in onze wereld gelijk en waardig deze kwaliteiten geleefd zien worden in vrouwen èn mannen. In deze tijd van transitie hebben we behoefte aan nieuwe leiders die laten zien dat zij vanuit een interne harmonie van hun vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten leiding geven. Hoe dat eruit ziet? In Nieuw Zeeland zie je Jacinda Ardern dit toepassen: zij leidt vanuit verbinding, en vanuit een dijk van een waarde gedreven visie, toont daadkracht en focus waar dat nodig is, en toont zorg en creativiteit als dat nodig is.

Gelijk – waardigheid in relaties

Dat gaat voor mij over een proces van eigenwaarde koesteren en zelfliefde, het erkennen van alle gevoelens en het onderzoeken van bijbehorende gedachtenpatronen, zodat ieders unieke gift in gelijkheid bij kan dragen aan co-creatie.

 

Geniet ze van deze zomer.

In het nieuwe boek van Veerle Phara las ik één zin die treffend omschrijft hoe deze driedaagse stilte retraite voor mij was:

‘Omarm de natuur, omhart jezelf’ Veerle Phara