fbpx

Ontmoeting

In het bos ga ik graag van de gebaande paden af. Ik laat mij leiden en beweeg me tussen de bomen door. Waar wil ik heen? Ik stem af op mijn intuïtie en navigeer zo door het bos. Ik vind een boom en ga er tegenaan zitten. Ik ervaar ruggensteun van dit mooie schepsel van de natuur, dat daar al vele jaren op haar plek staat. Het helpt me om rust te vinden in het moment. Vanuit die rust opent zich van alles. Door de rust zijn mijn zintuigen nog meer ‘aan’. Ik kan veel meer gewaar worden en ontmoeten in de natuur om me heen. Ik zie de gele vlinder die danst in het strijklicht van de zon. Ik zie een libelle zitten op een tak, haar lijf weerkaatst de mooie kleuren. Een mestkever, scarabee, baant haar weg door het bladerdek en komt aan bij een paddenstoel. Een eekhoorn balanceert op een tak en beweegt sierlijk en behendig van tak naar tak. Het vervult me van een geluksgevoel. Dat is wat de natuur als krachtbron in zich heeft. Het inspireert en geeft me kracht.

Hoe ervaar jij jouw verbinding met de natuur om je heen? Benut je deze bron van inspiratie en kracht voor jezelf? Hoe zet jij deze verbinding met de natuur in, om dieper te verbinden met de natuur in jou, je eigen natuur? Ontvang jij de boodschappen die de dieren die je om je heen ziet, aan je spiegelen? Daarover gaat deze blog.

Natuur bevordert gezondheid en positiviteit

De natuur is overal om je heen. Je bent omringt door natuur. En dat heeft een positieve werking op ons. Ons brein ervaart beelden van de natuur als ontspannend. Een plant op je werkplek heeft gelijk een positieve werking op je gezondheid. Kijken uit je raam en iets van natuur zien, geeft je ontspanning. We zijn ons er vaak niet van bewust hoe de natuur ons inspireert en kracht geeft. En wat als je deze krachtbron nou eens bewust gaat benutten? Er is hier echt heel veel uit te halen!

De natuur als spiegel voor je zintuigen, schoonheid en sensualiteit

Door de natuur met je zintuigen waar te nemen, vergroot je je verbinding met de natuur. Door te kijken, ruiken, horen, voelen, proeven, kun je je laven aan de natuur. Zo ontdek je dat de natuur je van alles kan spiegelen. Wat je raakt in de buitenwereld, weerspiegelt iets van je natuur van binnen.

Bijvoorbeeld: ik loop door het bos en ik zie prachtig strijklicht van de zon. Deze schoonheid vervult mijn hart, ik geniet ervan dat ik ernaar kan kijken. Het herinnert me aan de natuurlijke kracht van genieten van het leven. Het genieten van schoonheid via je zintuigen brengt je in verbinding met je eigen sensualiteit.

De natuur als een verbonden geheel, een verbonden ecosysteem

De natuur vormt een op allerlei manieren een verbonden geheel. Ieder plant, ieder dier is van belang, ieder neemt de eigen unieke plek in het grotere geheel in. Het weerspiegelt de uitnodiging om te herinneren dat we allemaal verbonden zijn in een groter geheel. To re-member, weer lid te worden van het grotere geheel waar we deel van uitmaken, het geheel van de bewoners van planeet aarde. Dat geeft verbondenheid, steun en gedragenheid. En het maakt je bewust van de verantwoordelijkheid die jij draagt in dat grote geheel. Jouw bijdrage doet ertoe, jouw natuurlijke gift is nodig om het grote geheel te verrijken met jouw unieke gave.

De natuur en de seizoenen, cyclisch leven

De natuur doorloopt steeds weer opnieuw de seizoenen. Dat heeft niemand uitgevonden of bedacht, dat is geen resultaat van een plan dat ergens op papier staat. Het gebeurt gewoon. We kunnen niet anders dan vertrouwen en afstemmen op die vanzelfsprekende, natuurlijke cyclus. Dit cyclische wat de natuur je weerspiegelt, is een uitnodiging om het cyclische in jezelf te benutten, ook in jou kent alles een fase. Gras groeit niet harder door eraan te trekken. Een zwangerschap verloopt vanuit een natuurlijk proces wat zich ontvouwt. De natuurlijke, cyclische processen in de natuur om je heen kunnen je leren vertrouwen op de natuurlijke cycli in jezelf.

De dieren en hun spiegels

Een dier kan in de (wilde) natuur uit zichzelf naar je toe komen, of in je buurt blijven. Je kunt daar een boodschap in vinden, die je kunt uitpakken als een geschenk van de natuur aan jou. Als je ervan uitgaat dat je deel uitmaakt van het grotere, natuurlijke geheel, kun je je voorstellen dat dit grotere geheel een boodschap voor je heeft,  die weerspiegeld wordt in je ontmoeting met het dier. Maar wat is die boodschap dan? Door je te verdiepen in het instinctieve leven van het dier, het natuurlijke gedrag van het dier, kun je daar achter komen. Wat eet het? Hoe komt het aan eten? Hoe leeft het in verbinding met anderen? Hoe plant het zich voort? Door dit diepere onderzoek over het dier, zul je van binnen ervaren dat er boodschappen landen bij je en dat informatie van toepassing is op dat wat jou bezighoudt.

Mijn vision quest opende me nog meer voor de natuur in mezelf

Afgelopen mei nam ik voor twee dagen en twee nachten mijn plek in op de Veluwe voor mijn vision quest. Zonder eten, met alleen een slaapzak, een matje en voldoende water, begaf ik mij op een plek in het bos. Als er iets is wat deze reis me heeft gebracht, dan is het een diepere verbinding met mijn eigen natuur. Ik heb zo veel mooie ontmoetingen gehad met de natuur. Met de dieren in de natuur, van piepklein tot groot, van muisstil tot brullend luid, al deze ontmoetingen hebben me van binnen diep geraakt. Ook na de vision quest heb ik in reflecties op die herinneringen veel gehad aan mijn ontmoetingen met de dieren. Ik ben me gaan verdiepen in de dieren die ik ontmoette, en wat ze me mogelijk te vertellen hadden. En zo bleek elke ontmoeting een geschenk dat ik later nog meer betekenis kon geven. Uit het boek van Ted Andrews getiteld ‘Luisteren naar dieren’, heb ik mooie inspiratie gehaald in dit onderzoeksproces.

In mijn werk

In al mijn werk staat de verbinding met de natuur als inspiratiebron centraal. Of ik nou met wandelcoaching bezig ben, een training faciliteer, of via zoom online een groep faciliteer, er zijn altijd oefeningen in of met de natuur. Een simpele oefening om te dansen op blote voeten in het gras kan zo veel plezier geven en het gevoel van verbinding met de aarde versterken.

Natuur in corona tijd

Het doet me goed op zo veel plekken te lezen dat mensen zich tijdens de corona-pandemie veel bewuster geworden zijn van wat de natuur voor hen betekent. Dat ze vaker in de natuur zijn. Dit is volgens mij echt een hele grote winst voor ons mensen, dat we ons dit zijn gaan herinneren. Dit verder blijven voortzetten is van groot belang voor onszelf en ook voor de natuur. Want dat wat je aandacht geeft groeit. Je eigen natuur verrijk je ermee en zo verrijken we samen ook de natuur om ons heen. Daar ben ik van overtuigd.